The Perfect Roomie
Introduksjon
The perfect roomie - Velkomen til appen Roomi. Roomi er en applikasjon som fokuserer på å hjelpe zoomers/millennials til å finne et sikkert sted å bo, sammen med studenter de har noe til felles med. Mange studenter synes det er vanskelig og skummelt å flytte inn i sitt første/nye bofellesskap, og dermed møte folk de ikke kjenner. Roomi er her for å hjelpe studenter å velge det riktige bofellesskapet for dem. Roomi knytter bofellesskapets interesser sammen med dine, for å hjelpe deg å finne riktige romkamerater!
Periode: Januar - April 2022
Case: Design en løsning som appellerer til zoomers/millennials som gjør det tryggere å finne den ideele romkameraten i Gjøvik. Dette skal designes etter perspektivet til en som leter etter en romkamerat.
Rolle: Av 6 personer tok jeg og 2 andre hovedansvar av designfasen, iterasjoner av lofi prototyper og hifi prototyper. Jeg var også aktiv i informasjons-sankings fasen.
Prosessen
informasjons-sankings fase
Intervju
Customer profile av intervju
Value map av intervju
Design fase
Lo-Fi prototype
Hi-Fi prototype
Brukertesting
Informasjons-sankings fasen
Research
Prosjektet begynte med en Research-fase hvor vi intervjuet 6 personer individuelt. Gruppen fant ut at pris, beliggenhet og info om stedet generelt var viktig for målgruppen. Ut ifra informasjonen vi fikk lagde vi en Customer profile og en Value map av intervjuene.
Informasjonen fra Value map & Customer profile
Innsikten den ga oss fortalte oss at brukerne synes det er viktig å ha et bra sosialt miljø i bofelleksapet. Og det var ofte skummelt å flytte inn et nytt sted, knyttet til usikkerhet ved å ikke vite hvem man skal bo sammen med. Vi følte disse tingene var det viktigste ut ifra intervjuene og hva Value map og Customer profile fortalte oss. Fokuset vårt var å øke brukerens trygghet ved valg av bolig. Med en oversikt på hva "Pains" og "Gains" fra brukeren lagde vi et verdiforslag.
Verdiforslag: ”Roomi” er en applikasjon som hjelper zoomers/millennials å finne folk å bo sammen for at de kan gjøre mer sikre valg og vet hvem de kommer til å bo sammen med.
Vi hadde dette i bakhodet når vi lagde prototypen. Hovedsakelig delen med trygghet i å bli kjent med bofellesskapet og leietakeren. Vi ville også implementere interesse tags kategorisering, for å koble sammen folk med samme interesse. Informasjonen vi fikk her ga gruppen mange mulige ideer for løsningen, og vi startet kjapt.
Design fasen
Skisser
Vi ønsket å lage en bolig søke applikasjon, der man matcher dine interesser med de som alerede bor i fellesskapet, ved å legge til “tags” knyttet til din profil.
Match system:
- Legge inn data om seg selv på profilen og la appen finne hybler hvor beboere har samme interesser.
- Se på muligheter for hvordan finne beboere.
- Muligheter til å chatte med beboere eller utleier.
- Inspirert av finn.no, hybel.no, sit.no og lignede sider.
De første skissene var med på å implementere ideen om en chat funksjon mellom partene som leter etter hybel, og beboerne som alt bor i bofellesskapet. Brukere skal også kunne ha en profil der man kan fortelle litt om seg selv. Brukerne og bofelleskapet kan da bli kjent med hverandre på forhånd gjennom profilen/annonsen. Ideen er at du som person skal kunne se hvem som bor i bofellesskapet,
Sitemap
Et sitemap hjalp oss veldig å få et helhetlig blikk av de viktigste sidene appen skulle bestå av (hjem, profil, meldinger). Disse sidene ble hovedfokuset vårt når vi arbeidet med prototypen.
Første prototype - Lofi 1
Første prototypen var veldig enkel med hovedfokus på å se om flyt, knapper og layout gav mening til brukeren. Det var mye fokus på å teste flyten på hjem, annonse, profil og meldings siden, og hvordan de skulle håndteres. Det var viktig å vite hvordan vi skulle implementere “profil matching” visuelt med hybel annonser, og hvordan brukeren selv skulle legge til sine egne interesser. Ved å koble egne interesser til din konto kan kontoen din bli “matchet opp” med romkamerater fra en hybel annonse. Fra der kan bruker ta kontakt og chatte med bofellesskapet. Det var viktig å finne ut hvor og hvordan disse knappene kunne bli best implementert.
Ny innsikt - Personvern
Å lage en app som gav en leietaker en form til å kommunisere med bofellesskapet var en flott idé på papiret, men sikkerhetsproblem om anonymisering og “doxing” ble et bekymringspunkt. I testing av lo-fi prototype 1 ble disse punktene tatt opp av brukerne som testet applikasjonen, og vi bestemte oss derfor å gå en ny retning.
Iterering
Med ny innsikt justerte vi løsningen. Matching med profiler kan bare bli gjort med tags på annonsen. Bofellesskapet som alt bor der kan legge til interesse tags. Dermed kan brukeren matche med bofellesskapet, og samtidig forholde seg anonym. Dette gi brukere mulighet til å bli kjent med bofellesskapet samt at personvern ikke blir et problem.
Andre prototype - Lofi 2
Fra:
Profil matching med hybel annonse
Til:
Annonse tags matching med konto eller filter
Med ny innsikt fra iterering og brukertester begynte fokuset og gå på navigasjonen på appen; spesielt profil, filter og hjem. Det var fortsatt mye fokus for å se om brukere skjønte navigasjon, knapper og designet. Testing av fargekoder for interesser ble testet, og plasserte mer informasjon på annonsene. Prototypen ble også litt mer detaljert for å gjøre det lettere for brukerne som testet applikasjonen. Vi hadde utrolig mye fokus for å få brukerinteresser implementert inn på forståelig måte
Hi Fi
Etter iterasjoner og enda mer videreutvikling av Lo Fi, wireframes & sitemaps, utviklet vi HiFi prototypen. Vi hadde stort fokus på det visuelle i dette prosjektet. Vi ville virkelig at appen skulle passe for målgruppen, zoomers/millennials med et fargerikt og moderne design, som skiller seg ut fra andre lignende applikasjoner. Vi tok i bruk designsystemer for å gjøre arbeidet mer effektivt gjennom prossesen. Flere iterasjoner med design konsepter ble gått igjennom før vi kom til vårt endelig resultat.
Kopier link til å teste prototypen
https://www.figma.com/proto/hulY2tmNdNxpkx1L8eJYqq/Digital-Prototyping?node-id=908%3A5434&scaling=min-zoom&page-id=428%3A2902&starting-point-node-id=908%3A5434
Konklusjon
Hva kunne blitt bedre
Universelle
Vi tenkte mer på det estetiske og visuelle enn det universelle. Prøver fra CCA (color contrast checker) viste seg at fargebruken ikke er tilstrekkelig. Dette er noe som er viktig å ta med oss videre som interaksjonsdesignere.
Personas
Vi tenkte at personas ikke var nødvendig siden vi selv var målgruppen, men vi innså hvor viktig personas egentlig er. Ikke bare bygger det empati og forståelse for brukeren, men for å gi oss retning for å ta desingbeslutninger. Ved å skape personas og scenarios gir det oss en bedre oversikt på hva målgruppen trenger.
Hva vi gjorde bra
Navigasjonen og flyten på appen var veldig lett og oversiktlig, samtidig som det er et kraftig verktøy for å skreddersy det bruker er ute etter. Det visuelle på appen har fått mange gode tilbakemeldinger, og mengden med arbeid har vært verdt det. Vi føler også at vi har truffet målgruppen vår “zoomers”, og vi ser absolutt at dette er en løsning som i fremtiden kan utfordre finn.no, hybel.no og lignende. Og vi er ganske stolte av det.
Hva vi vil ta med oss
Designsystemet
Det vi vil ta med oss videre er designsystemet. Vi fant det gjorde design prosessen lettere og mer oversiktlig for oss alle. Evne til å replikere design raskt ved å bruke forhåndslagde UI-komponenter gjorde design fasen lettere, og dette er noe jeg kommer til å bruker mer i andre prosjekter.
Programvare
Vi har brukt mye Figma. I denne oppgaven har vi virkelig fått utviklet ferdighetene og kunnskapen vår i programmet.
Hensyn til universell utforming!
Det er utrolig viktig å fokusere på tilgjengelighet for alle, om ikke fargene var helt på plass, så var kontrastene, font og størrelse veldig gode. Etter tilbakemelding fra brukertesting gjorde vi kontrastene skarpere, teksten dypere og andre tiltak som sørger for god flyt og forståelighet. Dette er fortsatt noe jeg må ta stort hensyn til i andre prosjekter.
Jeg innså gjennom dette prosjektet hvor utrolig viktig research fasen er, og hvor mye innvirkning det har på vår forståelse i dette prosjektet og dets sluttresultatet. Vi hadde ikke funnet en løsning på problemstillingen uten den innsikten vi allerede hadde fra intervjuer og brukertester. Derimot med enda mer informasjon og oversikt hadde vi sikkert klart å finne enda flere løsninger på kanskje kortere tid. Til mine fremtidige prosjekter vil jeg være mer fokusert på å gjøre grundig research fra begynnelsen, for å gjøre det lettere for meg og resten til å ta design-beslutninger som passer best for målgruppen.